Vitraliile – Cum au aparut si de cate feluri sunt

atelier vitralii valcea Florin Mirica

Vitraliile sunt compozitii decorative formate din bucati de sticla colorata si care sunt legate intre ele prin bachete de plumb. Adevarata frumuseste vitraliilor este observata atunci cand lumina trece prin ele. Bucatile de sticla luminate confera spatiilor interioare un aspect unic si impresionant. In afara de vitraliile montate la ferestre, acestea se pot monta si in usi dau mai nou sunt folosite la decoratiunile interioare iluminate artificial.

Originile vitraliilor nu se cunosc. Exista dovezi cum ca tehnica vitraliilor a aparut undeva prin secolul al X-lea, fiind folosita mai ales la decorarea bisericilor. Tehnica nu s-a schimbat foarte mult nici pana in zilele noastre, fiind folosite aceleasi tipuri de materiale (sticla si plumb).

In ultimii ani s-a dezvoltat un interes deosebit pentru folosirea vitraliilor la amenajarile interioare si mai ales a saloanelor de lux sau a restaurantelor de lux. Noile case au adesea intrari spectaculoase realizate din vitralii.

Daca ar fi sa clasificam vitraliile dupa modele, putem observa ca artistii creaza:

  • vitralii cu modele florale pentru zonele care exprima veselie. Sunt potrivite pentru usile de bucatarie sau pentru geamurile de la baie.
  • vitralii cu modele geometrice sunt potrivite pentru spatiile de birouri sau pentru amenajarea interioarelor cu aspect modern si rafinat.
  • vitralii care au ca modele diverse personaje pentru interioarele cu aspect clasic sau rustic unde predomina mobilierul din lemn masiv.

Daca am clasifica vitraliile dupa numarul de culori, s-ar putea observa ca exista vitralii monocolore, vitralii bicolore si cele mai intalnite sunt vitraliile multicolore.